Sastojci
Priprema
Težina: Srednje zahtjevno
1. Junetinu isjeći na veće komade. Staviti u ekspres lonac sitno isjeckan luk,struganu mrkvu ,celer ,suhe šljive bez koštica i meso. Doliti malo ulja,vino,lovorov list i biber u zrnu. Stavite lonac da "prošišti" potom smanjiti temparaturu,i kuhati desetak minuta. Isključite.
2. Kad lonac prestane da pišti ,otvoriti ga i meso premjestiti u u šerpu. Pospite šećerom.Dodajte kečap od paprike ( ako nemate,možete staviti ajvar),po potrebi malo vode ili još vina,vegetu,so i alevu papriku i stavite da se krčka poklopljeno i polako.
3. Kad je meso postalo sasvim meko viljuškom blago izgnječite šljive. Krčkajte sad otklopljeno dok se sos ne zgusne. To će trajati još nekoliko minuta. Pobiberite i pospite svežim peršunovim listom.
Potrebni sastojci za gulaš:
Uputstvo za pripremu:
Meso narežite na kockice i operite pod mlazom hladne vode. Luk i češnjak očistite, operite te nasjeckajte na sitno. U lonac stavite malo ulja, popržite luk da bude staklast, te dodajte češnjak i meso. Sve zajedno pržite 2 minute uz miješanje, dodajte 1 litru vode, sol, vegetu, mljeveni biber, slatku crvenu papriku, ketchup ili svježi paradajz (napomena: ukoliko koristite svježi paradajz ogulite ga, narežite na kockice i tako dodajte jelu) te lovorov list i dinstajte sve nekih 40-tak minuta. Sada dodajte bijelo vino i na sitno nasjeckanu chili papričicu (možete dodati i mljevenu ako nemate svježu). Njoke koje ste prethodno umijesili, trgajući stavite u gulaš neka se zajedno s mesom dinstaju neke 3 minute. U šalicu stavite brašno, dodajte malo mljevene slatke paprike i dodajte vode toliko da dobijete tekuću, ali gustu smjesu. Tu smjesu uz neprestano miješanje dodajte gulašu te kuhajte još 2 minute da se zgusti. Ukoliko vam je pregusto dodajte još malo vode ili vina po želji. Probajte i ukoliko želite malo pikantniji i ukusniji gulaš, dodajte još vegete i chilija po želji.
Potrebni sastojci za njoke:
Uputstva za pripremu njoka:
U šalicu stavite brašno, sol i dodajte vode toliko da možete umijesiti tvrdo tijesto u obliku kugle. Ako ste dodali malo previše vode, dodajte još brašna. Kada ste tijesto umijesili tada ga po receptu trgajući dodajte gulašu.
Napomena:
Možete kombinirati i razne vrste mesa. Ako koristite junetinu ili divljač, tada uzmite u obzir da je priprema gulaša duža za cca 1 sat i to u dijelu dinstanja samoga mesa, prije dodavanja vina, chilija i njoka, no najbolje ćete znati po mekoći mesa. Naime, kada je dovoljno mekano tada je priprema jela gotova i polako završavajte jelo po receptu.
Uz ovaj vinski gulaš ,osim njoki, dobro pašu i žganci, lovačke knedle ili običan restani krumpir.
Dobar tek!