O vinu
Vino nikad ne miriše po grožđu, ali vrlo često miriše po drugom voću:
breskvama, marelicama, jabukama, malinama, kupinama, višnjama, ananasu...
Voćne su arome najuočivljije i nazivaju se primarnim aromama,a
baš one dolaze od samoga grožđa, odnosno njegovih kožica i pokožica. Sekundarne arome nastaju tijekom vrenja mošta i puno su složenije, a najprepoznatljivije su aroma kvasca, maslaca, vanilije, prepečenca, svježe ispiljene hrastovine...
Tercijarne arome nastaju tijekom zrenja vina i teško ih je opisati, a najlakše se prepoznaju arome meda ili benzina i petroleja.
Bouquet (buke) zajednički je naziv za sekundarne i tercijarne arome vina.
Svaka sorta ima velik broj svojih specifičnih mirisa, od kojih navodimo samo neke:
- Chardonnay - jabuka, breskva, karamele, agrumi, maslac, vosak, med, začinsko bilje, minerali, kremen...
- Sauvignon – bazga, dunja, oskoruša, ogrozd, ananas, badem, kikiriki, kopriva, pokošena trava...
- Graševina – marelica, dinja, nektarina, kivi, kamilica, akacija, grašak...
- Rajnski rizling – smokva, metvica, lipa, sijeno, paprika, petrolej, dim...
- Traminac – marelica, dunja, datulja, ruža, crni čaj, cimet, klinčić...
- Malvazija – kruška, kivi, kaki, grejp, kvasac, kruh
- Pošip – jabuka, kruška, limun, vanilija, cimet, med...
- Plavac mali – šljiva, trešnja, borovnica, kupina, dud, šumska jagoda, čokolada...
- Cabernet sauvignon – klinčić, crni ribiz, paprika, zeleni papar, metvica, duhan...
- Pinot crni – malina, trešnja, jagoda, ruže, gnoj, kompost, divljač...
- Gamay (Beaujolais nouveau) – mlada kruška, guma za žvakanje...